HISTORIA

CANTINAN TARINA

Ravintola Cantina West on avattu 10.10.1990, ensimmäisenä Tex Mex ravintolana Suomessa. Cantinaa edeltänyt ravintola, Gourmet Capitol, sijaitsi Kasarmikatu 23 Handels Gilletin tiloissa.  Ravintola Capitol ei enää vuonna 1990 menestynyt kovin hyvin ja jotain oli tehtävä. Silloinen omistaja Magnus ”Manne” Lundström lähti hakemaan Amerikan länsirannikolle uutta ravintolan liikeideaa tuttavansa Sakke Järvenpään kanssa.  Mannella oli smokki päällä, kuten gourmet ravintoloisijalla pitääkin olla.  Amerikasta löytyi uusi liikeidea, mihin ”veljet” heti ihastuivat ja alkoivat uskoa vahvasti.  Smokki siirrettiin hiljaa sivuun ja matkalta palattiin hyvinkin rennoin mielin ja vahva usko tulevaisuuteen. Oli taidettu hankkia Amerikasta jo uudet bootsitkin.  Uusi liikeidea oli texmex- ravintolan perustaminen.


Cantina perustettiin nykyisen ravintolan katutason perälle, jonka sisäänkäynti oli sisäpihan perältä, 60-paikkaisena, suunnilleen nykymuotoisena. Ravintolan kalusteita ja somisteita hankittiin jenkeistä ja Meksikosta, jopa 2- kerroksen iso baaritiski on tuotu jenkeistä. Tuskin olivat ostajat miettineet tarkkaan tiskin mittoja, sillä tiskihän ei mahtunut sisään ravintolaan kuin yhden ison ikkunan kautta nostokurjen avustuksella. Henkilökunta palkattiin ja he aloittivat työsuhteensa maalamalla ravintolan huonekaluja ja seiniä.


Ravintolan baareihin hankittiin vanhoja kylpyammeita oluiden kylmänä pitämiseen; amme täyteen olutta ja jäät päälle; kylmä säilyi koko työvuoron ajan. Baareihin hankittiin monta uutta margaritakonetta, joilla valmistettiin Suomen ensimmäisiä Frozen Margaritoja; mansikkaa, mangoa tai limeä. Tosin useampi kone hajosi, ennen kuin tiedettiin millä reseptillä Margaritoja tuli tehdä. Cantinan baari oli myös ensimmäisiä baareja, jossa myytiin Salmiakkikossu- shotteja. Turkin pippurit pulloon, Kossu päälle, pullo kiinni ja hetkeksi tiskikoneeseen, että turkinpippurit sulaisivat nopeammin.

Pikku tex-mex – ravintolaan jonotettiin heti ensimmäisestä illasta alkaen.  Ennen avajaispäivää vietettiin henkilökunnan kanssa harjakaisia, jossa henkilökunta opetteli itse, kuinka syödään fajitaksia ja mikä ero on burritolla, tacolla ja fajitaksella. Aika moni kauhisteli täytettyjen jalopenojen tulisuutta ja mietti, kuka näitä voisi ikinä syödä. Toisin kävi. Suosio räjähti käsiin ja niin Tex Mex ravintola lähti laajenemaan kiinteistössä osasto kerrallaan.  Cantina oli ensimmäisiä ravintoloita, joka sai luvan siihen, että asiakkaat voivat liikkua ravintolan sisällä lasi kädessä; ennen aina oli vaadittu ravintolan henkilökunta kuljettamaan alkoholijuoma pöydästä toiseen. Uutta Suomessa silloin!

Kun Cantina oli valloittanut talon pyhimmän, eli juhlasalin, millä ei juurikaan ollut kokonsa mukaista käyttöä niinä vuosina, niin puolesta puhujina olivat Handels Gilletin vanhojen ”arvon herrojen” lapset tai lasten lapset, ketkä menivät ravintolaillan jälkeen kehumaan vanhemmilleen tai isovanhemmilleen, miten kerrankin olette tehneet oikeita päätöksiä antaessanne vanhan juhlasalin ”oikeaan” käyttöön, Tex Mex ravintolaksi.  Tästä oli helppo jatkaa, eikä kukaan uskaltanut valittaa ”vanhojen” herrojen loistavasta päätöksestä. 
Alkuaikoina Juhlasalin arvokkaiden taulujen päälle viritettiin joka ilta kulissitaulut, jotka peittivät ja suojelivat todella kalliita maalauksia. Onneksi ei suuria vahinkoja koskaan sattunut Handels Gilletin taiteelle, mutta aikamoinen homma oli joka päiväisellä kulissien laittamisella. Näistä vuosista lähtien Cantina on täyttänyt ”kaikki” salit vuodesta toiseen. 
Handels Gilletin juhlatila on siitä lähtien ollut kolmannen kerroksen upeasti entisöidyt kokoustilat, suurimpana noin 100-paikkainen Donator.

Cantina toi tullessaan vahvasti maustetut, Suomessa ennen näkemättömät tex-mex ruuat, rennon tarjoilun,  uhkeat slammer tytöt tequila huutoineen ja vauhdikkaat jenkkibändit, jotka soittivat jopa aamu neljään asti. Kukin jenkkibändi soitti aina neljä viikkoa, kuusi päivää viikossa. Henkilökunta taisi viimeisellä soittoviikolla osata soittolistan jo ulkoa?

Vaikka lama ravisteli ravintola-alaa kovin voimakkaasti -90 luvun alkuvuosina, Cantina kasvatti suosiotaan vuosi vuodelta.  Fajitakset, ribsit, fiestat ym. olivat todella kovia sanoja kouluikäisistä nuorista aina vanhoihin vaareihin asti. 

Vuonna 1997 Manne myi Cantinan Heimo Keskisen konsernille. Suosio on jatkunut, mutta muutoksiakin matkalla on ollut.  90-luvun lopulla Helsinkiin alkoi syntyä samaan aikaan lukuisia yökerhoja, niin Cantinassa päätettiin luopua Jenkkibändeistä ja keskityttiin vahvasti ruokabusinekseen.  Tämä oli oikea ratkaisu jos nyt jälkiviisaana katsotaan miten Helsingin yökerhobusiness voi tälläkin hetkellä.  Cantina onkin jatkanut tex mexin edelläkävijänä Suomessa.  Välillä ollaan käyty katsomassa mallia niin Mexicossa kuin länsirannikolla.